JanGan LupA fOllOw YerK??

Thursday, 4 June 2015

HOLIDAY !

Assalamualaikum....
ok.. memandangkan sekarang ni tengah holiday... so nana nak story pasal holiday je la k ?

hmm.. mesti ramai yg bercuti sakan sekarang ni.. haha... especially spm victims kan ? ye laa.. lepasni mmg x leyh nak cuti2 dah.. lepasni straight focus on spm..
bukak cuti ni penuh ngan exam.. trial exam.. pre-spm exam.. n more revisions to do..right? haa... so masa ni la nk lepaskan gian tu seme.. hehe.. ooppss.. x lupe jgk for PT3 victims.. haha.. masa ni la semua student yg ade exam2 besar ni nk lepaskan perasaan .. sbb lepas ni dah xde masa nk hoorey2 macam ni.. 

oke.. bila sebut HOLIDAY , mesti dalam kepala da set.. 

"balik kampung...." , "tour de Malaysia !!" , "pergi oversea " .. and so on.. 
mane2 pon yg korang pergi... satu je nana nk ingatkan.. 

"Jaga Diri , Jaga Iman , Jaga Hati " .. eh .. lupa .. ^_^ 
"JAGA PANDANGAN n JAGA AURAT" 

hmm.. bukan ape.. kadang2 kita dah seronok2 ni.. kita jadik lalai...
kita lupa kewajipan kita sebagai Hamba Allah kat muka bumi ni.. 
nana nk highlight JAGA PANDANGAN n JAGA AURAT tu..
ni untuk peringatan bersama.. untuk diri sendiri n untuk korang semua....

first... hee.. jaga pandangan.. 
ehemm.. haha.. *batuk sekejap*

"hmm.. kenapa kene jaga pandangan ??"

ok.. 

1 ) sebab tuntutan agama
oke.. selain tu ?  haa.. ni nak story ni.. 

bila da jauh berjalan tu.. mata pon dah jauh meliar.. 
tiba2.. "OMGEEE....Hensemnye !! " , takpun.. "WOAAAHH..Cantiknyaaa"
haa.. kan da jadik zina mata ? orang kata pandangan pertama tu rezeki.. pandangan kedua tu ? haa.. tau kan ? bukan apa.. bila da pandang tu.. tuptup.. hati berdetak.. rama2 dalam perut berterbangan.. mula lah hati berbisik nakal.. syaitan menggoda.. minda terbayang-bayang.. haa..terus jadik zina hati.. pernah kan dengar , "dari mata turun ke hati" ? percaya x pepatah tu ? nana percaya.. 
sebab nana da pernah experience all those things.. and yup ! it's absolutely true..
sebab tu nana nasihatkan untuk diri nana jugak.. bila dah berjalan jauh tu.. jaga pandangan so that , kita dapat pelihara diri kita and most of all.. dapat jaga iman kita.. kalau x.. iman setinggi gunung pon akan goyah ..^_^

2) Jaga Aurat
nana rasa semua da tau kan batas aurat sesama insan ? kalau dah tau..Alhamdulillah... nana harap korang apply dalam kehidupan seharian kita ni .. ok ?

nana nak tekankan part ni sebab ramai yang lalai .. tak kira la lelaki ke .. perempuan ke.. sama ja.. bila da dress up tu.. seme nak cantik kan ? semua nak nampak hensem.. smart.. cantik.. stylo gitu.. tapiiiiiii....... cuba perhatikan semula..

"baju ketat ke x ? " 
    "seluar ketat x?"
"tudung bawah dada x?"
  "bertabarruj sangat ke ?"
"seluar bawah lutut ke atas lutut?"

da check ? kalau semuanya da ok.. tafaddhol.. silakan pakai pakaian yg korang pilih tu.. asalkan.. mematuhi syariat.. ingat .. :) kadangkala.. pakaian kita tu jugak yang membawa kita ke syurga or neraka.. :') jadi , jangan pandang remeh ok ? nana sayang semua orang ! 

"setiap umat Islam itu bersaudara" ..

 jadi .. nana sayang semua saudara seakidah nana.. sama2 la kita tegur-menegur mana yang salah..jangan sekadar pandang.. pastu mula la kutuk belakang.. ish3.. 
sedih rasa.. dah dapat dosa kering kat situ... 

hmmm.. tu je lah nana nk berceloteh kat sini.. 
nanti nana share story holiday nana ok ? 

-sekian-

No comments:

Bl0g !n! AdAlAh HaK M!L!k NaNa..N0 C0PyCaTs HeRe