JanGan LupA fOllOw YerK??

Monday, 15 February 2016

MOVED ~

Assalamualaikum , 

just utk pemberitahuan je ni.. hehe..
from now on.. nana x kan update di blog ni dah .. 
nana da ade new blog.. new entries , new themes , and everything new ...
nanti ade mase jenguklah ye .. :) 


Saturday, 26 September 2015

Pakaian Sunnah vs Pakaian Barat ~

Assalamualaikum .. 

hari ni nana nak share sikit pasal isu fesyen ni .. 
kecoh da pasal niqabis hipster la niqabis hiphop la.. muslimah swag la semua tu ..
Allahurabbi ... 
habis semua nak kecam .. semua nak bash ... silap sikit terus dimaki ..
sedih . sebab .. kalian hentam kami depan umum.. belakang kami.. mention nama kami .. n semua lah ..  kalian tidak tegur kami .. tidak nasihat kami.. malah kalau kalian tegur atau nasihat , bukan secara hikmah . hikmah ? tahu ta macammane tu ? tegur secara hikmah ni bermaksud .. kita tegur someone tu secara personal , in private .. tak malukan dia depan orang ramai.. tegur dengan penuh lemah lembut , tegur dengan kasih dan sayang .. sebagaimana Rasulullah SAW menegur sahabatnya dengan penuh rasa kasih dan sayang sehingga teguran Baginda meresap jauh ke dalam hati yang mendengarnya ... 
ok . done muqaddimah . 


BOLEH TAK BERFESYEN ?

SURAH AL-A'RAAF : 26

"Wahai anak Adam ! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan bahan untuk) membuat pakaian menutup aurat kamu , dan pakaian perhiasan ; yang berupa takwa itulah sebaik-baiknya . Yang demikian itu adalah tanda tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur). "

Jadi , jawapan bagi soalan di atas adalah boleh .
Pakaian labuh longgar tak ketat tak jarang tak nampak bentuk badan ,tak menggoda ajnabi , tak keterlaluan seperti pakai baju bunga sebesar-besar alam.. alien tengok pon takut. Bersederhana is the key in Islam.

Pakaian terbaik adalah pakaian takwa . Iaitu kita berpakaian untuk mendapat keredhaan Allah , demi Allah semata-mata. Bukan semata-mata nak tarik perhatian lelaki or nak dapat pujian. Takwa is back to niat . Pakai kerana Allah Taala bukan kerana manusia . Balik kepada persoalan tadi .. PAKAIAN HIPSTER . Trending sekarang , NIQABIS HIPSTER . Apa tu hipster ? 

Hipster = A person who follows the latest trends and fashions , especially those regarded as being outside the cultural mainstream.

Jadi , dalam Islam ada fesyen ? Ada . Apa dia fesyen Islam ? Menutupi aurat yakni seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan  . Tidak jarang sehingga nampak bentuk tubuh badan . Tidak tabarruj ( berlebih-lebihan) sehingga menarik perhatian . Pakailah baju apa yang kamu suka selagi mengikut syariat di atas . Kita tidak boleh tuduh seseorang niqabis itu mencampuradukkan pakaian barat dengan pakaian sunnah sedangkan Nabi tak pernah melabelkan ummatnya kafir , inikan kita hanya manusia hina yang dulu juga mungkin melakukan kesilapan yang Allah sendiri dah tutup aib kita !

 "Pakaian itu merangkumi dari kepala hingga kaki. maksudnya kasut sekali termasuk dalam pakaian. Converse itu budaya barat , kalai kata mencemarkan pakaian sunnah, jangan pakai converse tu ! ikut bulat-bulat apa isteri Nabi pakai dulu . Kasut yang dibuat daripada jerami atau selipar capal .. ! "

Allahu .. Jangan ukhti , jangan merumitkan agama kita . Agama ni agama yang mudah dan indah . HIPHOP . Ukhti faham hiphop itu apa ? wujud dari mana ?

Hiphop = sejenis pakaian yang labuh ; tshirt gobos ,seluar gobos , ditambah aksesori emas . Hiphop wujud apabila orang berkulit hitam imigrasi ke Amerika dan berlaku pertembungan budaya di sana. Maka , wujudlah pakaian hiphop .

Pakaian hiphop kini bukan trend tetapi menjadi identiti budaya orang berkulit hitam di Amerika . Sama seperti kita yang trending di Malaysia pakaian kurti kurung hasil pertembungan budaya melayu dan india . Hiphop itu langsung tidak mencemari pakaian sunnah . Pakaian Sunnah itu apa ? Jubah ? BUKAN . Tudung bulat ? BUKAN !

Pakaian Sunnah = Pakaian yang menepati ciri-ciri syariat .

"Kalau menyerupai sesuatu kaum kamu menjadi sebahagian darinya"

Ukhti , apa kamu faham mengenai hadis ini ? Ukhti tahu tak apa kata para ulama tentang hadis ini ? Apa tafsiran hadis ini ? atau .. Ukhti tafsir ikut kefahaman sendiri ?
Para ulama sepakat mengatakan tafsiran hadis ini hanya merangkumi hal-hal keagamaan , contohnya ritual keagamaan seperti menyembah berhala .
Jadi , cara berpakaian , cara berkata-kata tidak termasuk dalam hadis ini. Kalau hadis ini juga merujuk kepada cara berpakaian , tak ke kalian pakai kurti tu kalian menyerupai kaum India ? 

Rasulullah pernah berkata , " Di akhir zaman ada segolongan anak muda . Mereka berkata-kata dengan al-quran dan hadis sedangkan mereka masih lemah ."

Para ulama menafsirkan hadis ini sebagai kumpulan anak muda yang baru belajar agama yang sedikit dah suka hati mengeluarkan tafsiran atau fatwa sendiri . Ya , adab berpakaian itu ada . Nak pakai hiphop tak salah , Nak pakai hipster tak salah .. tapi jangan berlebihan . Orang barat pakai hiphop dengan aksesori emas berlebihan . Kalau nak diubah kepada fesyen Islam , pakailah bajunya , seluarnya . Jangan dipakai aksesori emas tersebut . Maka jadilah fesyen islam yakni bersederhana .. bukan mengharamkan secara total .

Credit to : UsrahSantai

Niqabis Hipster ~

Assalamualaikum ..

Lately ni kecoh pasal NIQABIS HIPSTER . Aku sengaja dok diam biar segala manusia ulas dengan pendapat diorang . Bukan apalah kan , malas sebenarnya nak jadi "ulat bulu " . Malas sebenarnya nak kupas isu ber-rotate rotate ni .. Pusing pusing tau kalau ulas memang kalah . Dah tu je sebenarnye ..
Well , kita ummah akhir zaman . Which i can describe like ummah yang  nampak something is completely covered their aurah which means takde masalah dalam aurat but then , nak cari lagiiiii ape yang kurang nya , apa yang salahnya ! 

 Macam ni lah analoginya ; kamu dah siap masak nasi goreng . Takde ayam sotong udang ikan bilis semua tu .. Tapi , sorang lagi kawan kamu ni jenis suka seafood . So , dia tambah seafood dalam nasi goreng tu . Tapi , sorang lagi allergic seafood . So macamne ? Kamu nak ikut kepala kamu jugak ke ? janji perut kenyang ? gitu ? haa.. camtu lah ..

kita dah tau takat mana orang tu mampu .. Dia ada sebab kenapa dia buat begitu begini . Tapi , kamu tuduh dia mencampuradukkan pakaian barat dan pakaian sunnah . Wallahi , kita tau dari sudut terpaling dalam  dalam hati dia , betapa terasanya dia bila kamu tuduh dia macam-macam . Apa perasaan kita bila orang mengkafirkan kita ? Sedangkan Nabi sendiri tak pernah mengkafirkan ummatnye , tapi kita ? kita senang-senang letak something or what we called it as "label" . Kalau laber "KAFIR" tu ada jual kat setiap kedai , mesti korang nak beli n then jumpe je someone yang macam tak kena dengan pemakaian dia , korang cop or tepek label tu kat dahi dia . Awak Kafir . Awak mempermainkan agama . Awak terkeluar dari Islam . Camtu ? Astaghfirullahalazimm..

Post ni bukan nak defend mana-mana pihak.. Saya tak cakap yang ni salah , yang tu salah . But then , niat kita... nawaitu ! Nak cakap something biar bukan kerana nak tuju kat one person. Kalau macam tu , tu dah dikira nk balas dendam.. Dan sebenarnya , hal ni orang dok pusing-pusing.. Kalau dah tak suka sangat seseorang tu , doa pada Allah untuk buka hati kamu untuk suka orang tu .. ok ?

Credit to : kak zhrh =)

Thursday, 24 September 2015

Buddy ~

assalamualaikum ..

today i wanna share something that not-so-interesting for ya , but .. meaningful for me . shall we begin ? 

i have a friend , i mean bestfriend .. nononono .. its more than that . haha ^_^
wait ! don't misunderstand.. hmm.. he is my bestbuddy ! in Malay , we call it KACIP . I know , Girl and Boy CANNOT be a friend at all bcuz , one of them will fall for another accidentally , heh ? in fact , where is the ikhtilat ? right ?
but , yeah ! i am also a normal people.. also a human being .. doing mistakes again n again .. i'm not making excusessssss but thats the fact ! i am trying to be a better muslimah ... but sometimes , few things we can't forced it .. right? we must step by step to less it . ok done with the opening . 

let me introduce you with my buddy .

Name : Z******
Age : 17 years old (2015)
School : Smk Dato' Mahmud Mat
Height : 170++ cm
Weight : like a care ?
Title : School Prefect 
#Spectacled !

ok , that is a very simple portfolio of him .
u don't have to know much .. hohoho !

ok , hmmm .. how come he can be my "bestbuddy" ? 
ok .. here .. 

He is a very supporting person i ever met . He listened me well , he made my day .. He cheer me up whenever i'm sad , He cared a lot about me , he made jokes when i'm bored , he tackled me with his flowery sentencess , he never take easy with me , yet ! , he clever than me , he have same interest with me (well , just a few) which is Chess , Debate . haha.. thats all i get ..ouh .. he also my broken-english partner .. haha.. 

hmm .. is that all ? erk .. nope .. there's a lot actually ..
but i dunno how to describe it.. but , please my dear readers .. 
don't get me wrong.. we are just buddyz .. will not fall in love to one another .. hopefully !  because , i just can't .. i cannot take this to the love-things .
but , if we do .. erm.. haha... *speechless* 

he is the person that have too much curiousity in mind .. 
though he is taller than me , but he never jokes me around bcuz i am shorter .. i mean, yeah ! really short than him . whenever he talk to somebody , he will look deep into their eyes .. well , for the girls .. control your butterflies in your stomach cuz u may melt with his gaze.. haha .. u have been warned ! well , same with me , but .. i cannot do that to boysss.. haha.. just worried that i might lose control , cehhh ! 

he know my secret.. i mean ... 65% of my secret is in his pocket ..
ooppss ! why did i told him my secret that easy ? well said , i trust him . 
i am not the person that bluffing n nagging here and there.. post to fb , post to twitter n extra-ii .. i always keep my secret , n my thought from others but not him .. haha.. not because he such a sweet talker . no ! it just bcuz i do trust him .. so far , he not betray me , yet! so , as long as he stay still , i will put my trust on him . i will made him suffer cuz be my buddy .. haha.. 

moments that i can't forget when i was with him , hmm.. there's a lot actually , 
but.. i'll just mention this..
the moment when i was participated in debate competition .
he gave me spirit.. eh ? haha.. well , u know right , when we're nervous , i mean really nervous .. if anyone give u a smile or maybe a paper written on it "ALL THE BEST" or "GOODLUCK " that will make us relaxed a bit , right ? so he does the same thing to me .. and i do really appreciate it cuz he make me feel more relax n less tense .. haha.. there's another , but .. let just keep it mystery .. haha..
mystery lha sgdd.. 

oh yeah , i'm not sure if he still single or taken already ..
but , i would like to give him er..ermm..few compliment, erk ? haha..

what a lucky girl to have him ..

  • he is romantic in his own way
  • he is caring
  • he is loving
  • he is humorous
  • he is a good-listener
  • he is kind
  • he can make u mind blowing
  • he can be a punching bag , eh ? haha.. i don't think so.. 
  • his gaze , is wonderful
  • sometimes he hide his sadness
  • he love to make the one he love happy 
  • he keep his promise 
  • he is trustworthy 
  • he is a sweet talker ! haha ..
  • he can make someone to fall in love with him easily but also hate him easily..
  • he can be your math teacher ^_^
  • and bla bla.. 


wow ! thats a lot actually huh ? haha.. nevermind .. not all the time a praised him a lot .. 
in this oppurtinity also , i would like to thanked him cuz willing to be my buddy .. always be there whenever i need someone to share my problem with .. and often made my day .. i really love this friendship .. i really put my trust on you .. just , please don't take it easy .. ok ? ^_^ hope this bond will last forever , inshaAllah.. 

oh , for u , if u read this..
 you're lucky cuz i'm not so close with boysssss.. and u know that too.. well , u're just lucky that i wanna make u as my bestbuddy ! haha.. keep it up ! one thing for sure .. please don't take serious in any bad words that come from my mouth or typed by me cuz sometimes .. i really don't mean it eventhough i told u that i meant it .. u know girls right ? complicated . haha.. 


every picture has their own story ..
moments that will be a memory
either sweet or not .. 
let it be a sweet memory to remeber =)


well , thats all i guess .. 
enjoy ur reading . n farewell .. :)

Typo ~

Image result for typo
typo .

haha..everybody does it right? well , maybe not for the person that always be careful on typing.. >.< 

typo or mispelled is something that is common in this millenium days.. 
sometimes , people will get stressed with it..
this is totally undoubt ! haha .. 
why ?
well , if u were in such a hurry state.. u wanna type 2x faster than usual , this common error will happend all the time .. again and again and u r tired to backspaced it ... right ? don't lie cuz i do felt the same. 
imagine .
you wanna reply something to your peer .. 
and then u mispelled something that have meaning but , a real different meaning that can make u feel shame with it.. 
well , some android use auto-correct ..
what if , u wanna type I Hate You , but it turns I Love You ? and u sent it to a boy ? ghaaaa.. what a shameful thing in life .. haha.. i've experienced that once , but fortunately with my nephew .. at least i can cover myself , right ?

being a Queen of Typo is something that is not funny . 
haha.. well , some person take it as a fun thing , but some don't ..
as for me ,  i just open my mind and just accept it ..
haha.. i do admit my careless .. too fast on typing huh ? 
but, nevermind .. nothing serious about it.. 
just .. take it easy ..ok  ? 

but , please .. 
mind your spelling .. haha..
cuz sometimes it comes in different meaning ..
that maybe , shame urself .. or 
perhaps , shame the others ... i just dunno how to tell..
just be careful k ? noted to myself too..
i'm a little bit careless on typing... 
especially if i wanna type HAHAHA in my phone keypad , but it turns HAJAJAHA or JAJAJAJA or else .. haha.. ignore it. my excuses ? well .. i'll just said that .. its not me .. its the keypad that too small that i often touch the other word ... n blablablaa.. ok forget it..

thats all i guess.. 
just wanna share my thought . haha..
so long ! =)

Sunday, 20 September 2015

~ Berubah ?

I've Changed ?

ramai cakap nana da berubah ..
nana x sure.. dr sudut apa nana berubah .
tp , maybe nana x perasan kot perubahan apa yg berlaku pada nana..
hmm... tp nana maybe dpt detect sikit apa yg berubah pasal nana....

1 ) nana sekarang banyak menangis..

Buktinya , minggu lepas .. setiap hari.. nana menangis..
taktau la kenapa , hati ni lembut semacam .. cepat touching
bila da tacing tu.. mula la mata ni berkaca-kaca , aduhh
then , menangis.. menangis .. n menangis...
ok , nana mengaku.. nana ada banyak sgt masalah.. macam-macam masalah , 

dugaan yang nana kene tahan.. nana da cuna sedaya upaya nk tahan .. pendam 

semua masalah , cuba untuk senyum macam biasa , cuba untuk buat macam x de 

ape-ape yg berlaku.. tp hakikat nye .. nana lemah.. nana dah x daya nk pikul 

semua ni.. nana x seperti Srikandi Islam , Khaulah Al-Azwar yang semangatnya 

tinggi utk berperang di jalan Allah.. nana x kuat.. nana tersungkur di medan 

perang nana sendiri.. selama ni , nana x pernah tumpahkan air mata nana depan 

orang.. hatta mak nana sendiri.. nana lebih selesa menangis sorang2 :') tp , last 

week .. everything changed .. nana jadik cengeng.. tibe2 je menangis dalam kelas..
mmg xde org perasan .. tp , tablemate perasan.. sape ? Ayu .. Balkis n yg xleh ejas 

lokkad.. adoii.. segan rasa nangis depan laki ni.. haha.. tp , masa tu mmg x tahan 

sgt da.. da cuba habes daya x nak pikir masalah tu.. tp , nak buat macam mana ? 

dah nama pon perempuan .. hati lembut.. :) hilang da diana yang hati batu..
sekarang , im not the same.. i'm soft-hearted girl .. maybe faktor spm kot.. haha.. 
makin dekat spm , makin lembut hati.. haha .. #sabit =,="

2) garang ?
uhuks .. haha.. hakak diana garang eh ? tang mane tu dek oii..
adoiiss.. haha.. hadek2 hostel kata hakak di garang.. ape kes ?
hehe.. rase macam tau je.. huhu.. ni mesti kes diorang tetibe kene marah ngn 

nana.. hoho.. sebenarnye x sengaja.. tp , biasalah.. * hihi.. cover malu jap * orang 

tgh mood huru hara mmg akal x berapa nk waras *huf!*
xde niat pom nk marah-2 org ni.. adehh.. tapi sorang budak form 1 ni mmg cari 

nahas sungguh laa.. berani cari nahas.. berani kurang ajar.. huff.. berasap kepala ..
pikir dia budak form 1.. lelaki .. baru nk up . malas nak gaduh.. tp bila da sokmo 

ngacau kita.. da bg warning pon xnak dengar.. haa.. hari tu mandi air batu la dia.. 

yang ni SENGAJA .. nk ajar sikit.. jgn buat x pasal dengan perempuan , lagi-2 yg 

senior .. tp .. tu bukan nye garang pon kan ? ^_^ 

3) heartless ?
ade org cakap nana mcm frust , ade org ckp nana macam pending ,
ape ape pon yg org cakap.. nana x dengar n x nak dengar..

heartless . 

nana x frust ... ye la .. nana bercinta ke masalah nye ? x kan ??
so nk frust sbb ape ? crush ade org lain minat ? hmm... x kesah  ( *ceh! )
tp mmg betul pon  .. ramai beno junior minat ke die.. asyik tanye pasal die je..
nana jawab ape? hehehe.. x jawab ape pon.. ckp x tau walaupun tau.. hohoho.. 

jeles ? dok aihh.. junior je kot (*cehhh ) konoonnn.. haha.. sedapkan ati je tu..
nana da malas nk pikir lovestory bagai ni.. skrg point nk SPM je..
jodoh semua tu tolak ke depan dulu.. kalau Allah da tetapkan di Luth Mahfuz tu.. 

x kemana nye.. yakin dan yakin .. ! mane tahu ajal dulu sampai ? x cukup lg ni 

bekalan nii.. haa..

4) talkless ?
hmm.. ade ke istilah talkless tu ? haha.. pakai reka je..
maksud nye dah kurang cakap.. banyak senyap dr jawab..
banyak senyum dr ketawa.. choii je ayat.. haha..
ape sebab ? sbb pon x diketahui.. hohoho.. 

dah lah.. kalau betul nana berubah , tolong pimpin nana ke jalan yg benar...
bimbing nana semula.. nasihat nana.. jgn takut. .. tegur andai nana ade buat silap.. 
nana pon manusia biasa ..  x lari dari melakukan kesilapan .. dosa apatah lagi.. 
nana harap sangat.. ade yg mendoakan nana spy nana istiqamah dlm hijrah diri , 

berjaya dunia dan akhirat.. :') setakat ni dulu la ye ? nana nk rest . 
Wassalam..

comeback-so-called ~

assalamualaikum w.b.t
salam rindu "erk ?
haha.. mesti tertanya-tanya kan  kenapa nana lama sgt menyepi ?
lama ke ? uish .. xde la lama mane... haha.. 
nana menyepikan diri dari dunia blogging ni sebentar sbb nk fokus spm ni haa..
x lama dah haa.. 43 hari je lagi.. heee =,="
baru habes trial spm baru-baru ni.. huuuu.... 3 minggu struggle mase exam tu.. tp , 
ye lah.. bak kate org , "TRIAL DOUBLE TRIPLE SUSAH DR SPM SEBENAR" 
hahaha.. so , mmg terbukti kesahihan ituuu... KBAT x KBAT nye soalan die tu..
Bahasa Inggeris pon ade math ??! hohoho... tu baru basic subject.. xnak tanye ke ADDMATH , BIOLOGY ,
PHYSIC , n CHEMIS ? haaa.. yang tu mmg takya mention.. AllahuRabbi..  tak tau la ape yang nana pi merepek 
kat semua paper tu..Kbat tu biasa lah *cehh* .. ni kes tak paham konsep la ni.. hmmmm... takpe lah.. based on this trial examination
result .. kita tau mane kita lemah n mana kita power..

Result ?
so far , baru dapat sikit je.. tapi memang result jatuh menjunam ke dasar laut..
result jatuh.. !! sedih....  ok kita compare result ppt ngn trial ni eh ?
BM | PPT = 72 | Trial = A- (taktau lg berape)
BI | PPT = 64 | Trial = xtau lg
SEJ | PPT = 72 | Trial = 74
PAI | PPT = 81 | Trial = 83
MATH | PPT =47 | Trial = 47
BIO | PPT = 78 | Trial = 43 !!
PHY | PPT = 42 | Trial = ?
CHEM | PPT = 43 | Trial = ?
ADDMT | PPT = 21 | Trial = ?

so .. nampak kan yang mana ketara drop? BIO !! hmmm.... ape kes ? xtau nk bg alasan ape.. careless kott... huhu..
or , sbb cg lain ? maybe... i need teacher rosnaza !!! sedey sgt dia da pindah.. teacher rosnaza mcm umi kedua nana dah !
dia sgt memahami nana.. n selalu support nana bila nana down :( i miss her .. really miss her ! :'(
so far , klu tgk result tu.. hmm.. nana target 4 je la yg A ... bio da out of the list.. lepas ni kene struggle lebih sikit ..huhu
jgn migrain sudah.. kan ? 

cuti ni pon.. macam x cuti.. haha..
homework se'bundle' nk disiapkan.. 
xpe , sacrifices for the success is worthy ! kan ?
berkorban dulu sekarang.. mane tau pengorbanan tu tak sia sia ? 
husnudzon :') 
and... for those yg balik kampung tu.. 
fi amanillah .. moga sentiasa di bawah perlindungan Allah Maha Esa :)
jgn lupe study :P exam da nak dekat kan ? 
PT3 , Exam akhir tahun ..... n SPM !!! hrrrr~ ok la yup.. thats all today :)
kalau nana free nnt nana update lg k ? 
Wassalam ~
Bl0g !n! AdAlAh HaK M!L!k NaNa..N0 C0PyCaTs HeRe